Engelen - Profiel-Hilde-Engelen.jpg

styling - spacer-2px.jpg

Hilde is opgeleid tot Vedic Art leraar voor volwassenen en kinderen bij verschillende leraren in Zweden, Nederland, België en Ierland en maakt schilderwerken op basis van acryl, olieverf en aquarel in vrolijke kleuren die diepte en meerlagigheid weergeven.

Vedic Art is schilderen vanuit je eigen bron. Een spontane kleurbeweging, waarbij je als de schilder bewogen wordt vanuit je innerlijke ervaringen en rijkdom. Waarmee het schilderij een uitdrukking wordt van het tot dan toe onzichtbare en onzegbare.

Vedic Art is ontwikkeld door de Zweedse kunstenaar Curt Källman. Hij had kennis van de Indiase Veda’s, de meer dan 3000 jaar oude inzichten in wat mensen beweegt. Die in heldere en poëtische taal zijn neer-geschreven en tot in onze tijd actueel zijn. Deze inzichten bracht hij samen met zijn technische opleiding aan de kunstacademie en vanuit deze combinatie ontstond een nieuwe schildertechniek, wat hij Vedic Art noemde. Het uitgangspunt van Vedic Art is dat iedereen eigenlijk alle werkelijk ‘weten’ in huis heeft. Vedic art is een ervaringsgerichte methode waar het niet gaat om techniek of prestaties.

“Vedic Art leert je niet hoe je moet schilderen. Vedic Art is een methode die je helpt om te herinneren hoe je kan creëren”

Naast het maken van eigen schilderijen werkt Hilde met mensen in wat zij noemt schildergesprekken. Zij maakt schildergesprekken met individuele mensen en paren, ook met mensen in verzorgingstehuizen en woonzorgcentra, waaronder ook mensen die dementeren.

styling - spacer-2px.jpgNeem contact op met Hilde Engelen

styling - spacer-2px.jpg

  • Klik op een afbeelding voor meer informatie.
  • Alle afbeeldingen zijn Copyright KgV
  • Voor aankoop neem contact op met de kunstenaar

Terug naar overige kunstschildersstyling - spacer-2px.jpg

  • Klik op een afbeelding voor meer informatie.
  • Alle afbeeldingen zijn Copyright KgV
  • Voor aankoop neem contact op met de kunstenaar

Terug naar overige kunstschilders


Een schildergesprek is een uitnodiging tot samenwerken van twee mensen op een schildersdoek. Het begint met een leeg doek en twee mensen die nog niet weten wat er gaat gebeuren.
Dan begint één van hen en zet een kleur, een beweging op het doek. De ander kijkt en schildert er een eigen antwoord in.

Er ontstaat een dynamiek, een samengaan van twee verschillende mensen, die in het hier en nu, met kleur woordeloos uitwisselen wat hen raakt en beweegt. Men werkt met verschillende kleuren verf, sponsjes, borstels of met de handen. Om de beurt en in volstrekte stilte. Elk moment ontstaat iets nieuws, iets onverwachts. En dat is tegelijk de kracht van het schildergesprek.

Het 'gesprek' duurt ongeveer een uur en men hoeft geen ervaring te hebben met schilderen of tekenen. Het gaat om het plezier van het werken met verf en met het met elkaar spreken via verf op het doek. En zo ontstaan kleine en grote kunstwerkjes. Het resultaat mag men uiteraard meenemen.

styling - spacer-2px.jpgHilde is momenteel met een deel van haar werk te zien op de volgende locatie(s):

Expositie: solo-expositie met een deel van het grotendeels nieuwe werk
Periode: 16 maart - 15 juni 2018
Plaats: Conferentieoord de Poort, Biesseltsebaan 34, 6561 KC Groesbeek (in het hoofdgebouw en het hotelgebouw)
Openingstijden: dagelijks van 8-23 uur


2016
- deelname aan groepsexpositie in Grimonster België

2017
- deelname aan groepsexpositie op het Kunstcongres in The “Nieuwe Instituut” in Rotterdam Nederland: “Kunstcongres met perspectief”.
- solo tentoonstelling in het “Kunstatelier van de Zilverlinde” Olen België
- deelname aan groepsexpositie “Vedic Art Train Konstinstallation” in Edsvik Art Gallery Stockholm Zweden
- solo tentoonstelling in het atelier Van Ewijcksluis in Anna Paulowna Nederland

2018
- deelname aan de expositie van de Campuscrack 2017-18 van de Universiteit Antwerpen België Departement Sociale, Culturele en Studentgerichte Diensten
- deelname aan de groepsexpositie op de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Campus Noord van de AP Hogeschool, Noorderplaats 1, 2000 Antwerpen België
- deelname aan de groepsexpositie op de universiteit Antwerpen UIA Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1 2610 Wilrijk België